Het perfecte kerstdiner

Het perfecte kerstdiner

De kerstdagen zijn magische dagen: de kerstboom versieren, cadeaus kopen en inpakken en vooral veel tijd doorbrengen met vrienden en familie. Bij veel families vindt dan ook jaarlijks een kerstdiner plaats. Bent u dit jaar verantwoordelijk voor het organiseren en bereiden van het kerstdiner en heeft u geen idee waar u moet beginnen? Geen paniek, wij geven u de beste tips zodat ook u kunt genieten van het kerstdiner.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor bijna alles, en dus ook voor het kerstdiner, geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat u van te voren precies weet hoeveel mensen er komen, wat de gasten (niet) graag eten of allergisch voor zijn en hoe laat de gasten voor de deur staan. Wanneer u dit voor uzelf overzichtelijk maakt, komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Een andere handige tip qua voorbereiding is om de gerechten die u wilt maken tijdens het kerstdiner, een aantal dagen of weken van te voren te maken als test. Zo weet u precies wat u allemaal nodig heeft en moet doen om het gerecht perfect te maken. Denk ook na over de meer praktische zaken zoals: heeft u genoeg servies, bestek en glazen in huis en een mooi tafelkleed om de tafel te versieren?

2. Maak lijstjes

Om optimaal voorbereid te zijn kan het maken van lijstjes heel fijn zijn. Maak bijvoorbeeld een uitgebreid boodschappenlijstje en doorloop deze een aantal keer. Zo weet u zeker dat u niks vergeet. Controleer ook even of de dingen waarvan u denkt dat u deze nog in huis heeft, daadwerkelijk nog thuis heeft liggen. Daarnaast kunt u ook een to-do list voor de dagen voor het kerstdiner en op de dag zelf maken. Plan bijvoorbeeld wanneer u de boodschappen doet, wanneer u de tafelindeling maakt, wanneer u de producten uit de diepvries moet halen en wanneer u aan de eerste gerechten moet beginnen. Lijstjes kunnen u helpen bij het creëren van overzicht en zorgen ervoor dat u helemaal niks meer over het hoofd ziet! 

3. Houd rekening met de gasten

Deze tip hangt samen met de eerste tip, zorg er namelijk voor dat er voor iedereen wat op tafel staat wat hij of zij graag lust. Komen er bijvoorbeeld een aantal kinderen? Bereid dan ook enkele simpele gerechten die zij zeker zullen eten. Een andere tip is om een aparte kindertafel te maken, zo kunnen de volwassenen ook rustig genieten van het diner zonder al te veel te bezig te zijn met de kinderen. Bovendien zullen de meeste kinderen dit heel leuk vinden, een avond eten zonder dat papa of mama op hun vingers kijkt!

4. Maak het uzelf niet te moeilijk

Als u geen sterrenchef bent, probeer u dan ook niet te gedragen als een. Maak het uzelf niet te moeilijk en ga voor gerechten die u al eens eerder hebt bereid en waarvan u weet dat u ze goed kunt bereiden. Wees daarnaast ook niet bang om hulp te vragen, uw nichtje of uw zoon kan gerust helpen met bijvoorbeeld het snijden van de groenten, het kruiden van het vlees, het vouwen van de servetjes of het schrijven van de naamkaartjes. Vele handen maken namelijk licht werk! 

5. Enjoy

Last but not least: geniet ervan! Deze dagen spendeert u met de mensen van wie u het meest houdt, dus er hoeft echt geen luxe vijfgangendiner op tafel te staan. Zorg dat het een gezellige avond en creëer sfeer door een mooie aankleding van de tafel en de kamer en steek een aantal kaarsjes aan. Zeker weten dat iedereen een hele fijne avond heeft!

Tips van: kookwinkel online

Terug naar overzicht